Magbesvär

En väl fungerande matsmältningsapparat är centralt för hela din hälsa. Dess uppgift är att smälta maten, ta upp näring och eliminera gifter och avfall ut ur kroppen på ett effektivt sätt. Tarmfloran spelar en viktig roll både för immunförsvar och näringsupptag. Är magens funktion suboptimal får du inte bara besvär med magen utan det kan också orsaka inflammation och sätta ditt immunförsvar ur balans.

Maghälsa ett prioriterat område på din väg mot bättre hälsa – det lägger grunden till en god allmänhälsa, men är också nödvändig för hormonell balans. Dessutom påverkar din tarmhälsa direkt din hjärnhälsa! Det innebär att en ”dålig mage” på sikt kan få långtgående konsekvenser men det innebär också att du vid psykisk ohälsa måste börja med magen och att du kan må mycket bättre med rätt hjälp.

Våra läkare och näringsterapeuter hjälper dig som lider av mag- tarmproblem som t.ex IBS att ta reda på den bakomliggande orsaken till just dina besvär. Det gör vi genom olika vår analys av den information som framkommer vid besöket samt resultatet på dina tester.

Vi arbetar både med kostbehandling och kostrekommendationer. Vi hjälper också till att balansera eventuella näringsbrister som är orsakade av ett försämrat näringsupptag. Behöver du läkemedel hjälper vi dig med det också.

Starta resan mot din bästa hälsa.
Boka ett kostnadsfritt telefonsamtal direkt.

Ont i magen på morgonen kan bero på flera faktorer, inklusive stress, dålig kost, förstoppning eller överätning före sänggåendet. Det kan också vara ett tecken på magproblem som magsår eller gastrit. Om besvären kvarstår eller är allvarliga rekommenderas att du söker medicinsk hjälp för att fastställa orsaken.

Ont i magen efter en måltid kan bero på flera faktorer, såsom matsmältningsproblem, överätning, matintolerans eller matsmältningsbesvär som magsår eller gallstenssjukdom. Att äta för snabbt eller konsumera fet och kryddig mat kan också orsaka obehag. Om du upplever återkommande eller svåra smärtor är det bäst att rådfråga en läkare för att få en korrekt diagnos.

Magknip är en smärtsam eller krampaktig känsla i magen som kan vara mild till intensiv. Det kan vara ett resultat av muskelsammandragningar i tarmen eller andra matsmältningsrelaterade problem. Magknip kan orsakas av olika faktorer, inklusive stress, matintolerans, överätning, förstoppning eller irritabel tarm. Vid långvariga eller återkommande problem bör du kontakta en läkare för att utreda orsaken.

Vid magbesvär kan det vara bra att undvika fet, kryddig och starkt koffeinhaltig mat. Istället kan du prova att äta lättsmält mat som kokt ris, kokt kyckling, bananer och kokta grönsaker. Det är också viktigt att dricka tillräckligt med vätska och undvika kolsyrade drycker. Vissa personer kan ha nytta av att inkludera probiotiska livsmedel som yoghurt eller ta probiotiska tillskott för att främja en hälsosam tarmflora. Det är dock viktigt att komma ihåg att rådfråga en läkare eller dietist för individuella kostrekommendationer baserat på dina specifika besvär.

Svullenhet i nedre delen av magen, illamående och trötthet kan vara tecken på olika magproblem, som exempelvis IBS (irritabel tarm), matsmältningsbesvär eller inflammation i tarmen. Det kan också vara ett tecken på andra medicinska tillstånd som celiaki eller matintolerans. För att fastställa orsaken till dina symptom rekommenderas att du söker medicinsk hjälp för undersökning och diagnos.

För att hantera dina magbesvär kan du prova följande åtgärder:

  1. Ät regelbundet och undvik överätning. Försök att ha små och frekventa måltider istället för stora portioner.

  2. Undvik mat som kan vara utlösande faktorer för dig, såsom fet och kryddig mat, citrusfrukter, kolsyrade drycker eller livsmedel som du är intolerant mot.

  3. Undvik att äta för snabbt och tugga maten ordentligt för att underlätta matsmältningen.

  4. Drick tillräckligt med vatten varje dag för att undvika förstoppning och hålla matsmältningssystemet igång.

  5. Undvik att ligga ner eller lägga dig direkt efter att ha ätit. Ge din kropp tid att smälta maten ordentligt genom att stå upp eller gå en kort promenad.

  6. Hantera stressnivåerna genom avslappningstekniker såsom djupandning, yoga eller meditation. Stress kan påverka magen negativt.

  7. Om dina symtom inte förbättras eller om de blir värre, är det viktigt att du rådfrågar en läkare för att få en korrekt diagnos och behandling.

Kom ihåg att dessa åtgärder kan vara allmänna råd och att det är viktigt att få personliga rekommendationer från en läkare baserat på din specifika situation och hälsotillstånd.

Det är viktigt att söka medicinsk vård om du upplever något av följande:

  1. Svåra eller plötsliga magbesvär som inte förbättras inom några timmar eller dagar.
  2. Blod i avföringen eller svart, tjärliknande avföring.
  3. Svårighet att äta eller dricka på grund av smärta eller obehag.
  4. Viktnedgång utan någon uppenbar anledning.
  5. Återkommande eller ihållande kräkningar.
  6. Feber, svår trötthet eller allmän sjukdomskänsla tillsammans med magbesvär.
  7. Om du har tidigare medicinska tillstånd såsom magsår, inflammatorisk tarmsjukdom eller andra mag-tarmrelaterade sjukdomar och dina symtom förvärras eller förändras.

Dessa kan vara tecken på allvarliga tillstånd som kräver medicinsk bedömning och behandling. Det är viktigt att du söker vård och får en korrekt diagnos och behandling av en läkare om du upplever några av dessa symtom.

Plötsligt ont i magen kan bero på olika orsaker. Här är några möjliga orsaker till plötslig magvärk:

  1. Maginfektion: En infektion i magen orsakad av bakterier, virus eller parasiter kan leda till plötslig magvärk och symtom som illamående, kräkningar och diarré.

  2. Matförgiftning: Konsumtion av förorenad eller dåligt tillagad mat kan leda till akut magvärk och symtom som kräkningar, diarré, illamående och feber.

  3. Magkramper: Plötsliga och intensiva krampartade smärtor i magen kan vara resultatet av muskelsammandragningar i tarmen, ofta associerade med gaser, förstoppning eller diarré.

  4. Gallstenssjukdom: Gallstenar kan blockera gallgångarna och orsaka plötslig och intensiv smärta i övre delen av magen, vanligtvis på höger sida. Smärtan kan stråla ut mot ryggen och vara åtföljd av illamående och kräkningar.

  5. Akut blindtarmsinflammation: Inflammation i appendix, känt som blindtarmsinflammation, kan orsaka plötslig smärta i nedre högra delen av magen. Smärtan kan börja diffust och bli mer intensiv över tiden och kan åtföljas av illamående, kräkningar och feber.

  6. Tarmobstruktion: Blockering av tarmen kan leda till plötslig och svår smärta i magen, uppblåsthet, kräkningar och förstoppning. Detta tillstånd kräver omedelbar medicinsk vård.

Rulla till toppen