Illaluktande flytningar?

Har du flytningar som luktar illa? Flytningar som är grågula i färgen och luktar karakteristiskt fisk? Då har du troligtvis bakteriell vaginos.

Vi går igenom vad det beror på, vad du själv kan göra och hur du kan bota bakteriell vaginos så att du slipper dina besvär.

Bakterier finns överallt på och inne i våra kroppar och är helt avgörande för vårt välmående. Vi har bakterier på huden, i tarmen, i munnen och i underlivet, och de olika ställena har sin egen distinkta bakterieflora. De flesta känner till att bakteriefloran i tarmen är viktig för vår hälsa, men det här gäller även bakteriefloran i underlivet.

Friska kvinnor har en stor mängd mjölksyrabakterier (lactobaciller) i vaginan som skapar en perfekt sur miljö (ett lågt ph-värde) och på så vis skyddar mot ogynnsamma bakterier och svamp. Mjölksyran motverkar onda bakterier som kan orsaka besvär – till exempel bakterien gardnerella, som är kopplat till illaluktande flytningar och just bakteriell vaginos.

Bakteriell vaginos innebär att det har blivit obalans bland bakterierna, vilket är väldigt vanligt. 1 av 3 kvinnor i fertil ålder har eller har haft bakteriell vaginos, så du är långt ifrån ensam om du har besvär.

Flytningarna har ofta en karaktäristiskt fisklukt, och luktar ofta starkare precis efter att du har haft mens och efter vaginala samlag utan kondom. Det gör att du kan uppleva att symtomen kan försvinna för att sedan komma tillbaka. Ibland kan det även svida och klia runt slidmynningen. Det kan bero på att du också har fått svamp i underlivet samtidigt som du har bakteriell vaginos.

Det är bra att veta att risken för att få bakteriell vaginos ökar om du byter sexpartner ofta. Använd därför kondom när du har sex med en ny partner. Långsiktigt finns det också mycket du kan göra för att förebygga att bakterierna inte hamnar i obalans.
Allt hänger ihop i kroppen – vaginans bakterieflora hänger ihop med bakteriefloran du har i dina tarmar. Genom din kost och livsstil kan du påverka bakteriefloran i både tarm och vagina. Vi bör alla tänka till hur vi kan boosta dessa bakterier, så att de kan göra sitt jobb och skydda oss.
Hur då? Här kommer våra tips!

Det första rådet är att minimera socker så mycket som möjligt eftersom de onda bakterierna både i tarmen och vaginan älskar socker och frodas av det. Det kan kännas svårt för många att avstå socker helt, men har du upprepade problem i vaginan så är det värt att testa. Utmana dig själv och se om du kan utesluta socker helt under en tid, känn efter om du mår bättre!

Ät så ren mat som möjligt. Ren mat i sin naturliga form, som inte är processad. Hela rena livsmedel utan konserveringsmedel, färgämnen eller andra kemikalier. Många av dessa tillsatser tar död på eventuella bakterier i maten, men påverkar så klart även dina bakterier i kroppen negativt. Ät mycket frukt och grönt i olika färger.

Drick mycket vatten! Det är så självklart att våra kroppar behöver vatten, men kanske just därför lätt att glömma bort. Vatten är nödvändigt för att slemhinnorna ska hållas hälsosamma, men även för att kroppen ska kunna ta hand om fibrerna du får i dig genom maten. Det är inte ovanligt att många endast dricker smaksatta drycker och kaffe under en hel dag. Utmana dig själv att endast dricka vatten och örttéer och känn efter vilken skillnad det gör. Dina bakterier (och din hud) kommer må så mycket bättre!

Är mat som är prebiotisk. Prebiotisk mat är fiberrik mat från växtriket och favoritmaten för dina goda bakterier. Äter du prebiotisk mat så vet du att de goda bakterierna har det bra och lättare kan vara i balans i tarmen och vaginan. Exempel på probiotisk mat är äpple, blåbär, hallon, potatis, havregryn, lök, gröna bananer, sparris. Vet du med dig att du har obalans i bakteriefloran, så se till att du får i dig varierat med fiberrika grönsaker.

Ät fermenterad mat såsom till exempel surkål och kimchi, eller fermenterad inlagd gurka. Se till att det är riktigt fermenterad och inte bara inlagt i vinäger. Ett bra märke som finns i de flesta matbutiker är Tistelvind. Har du känslig mage så börja med små mängder och öka upp långsamt.

Även stress och för lite sömn påverkar vår helhetshälsa negativt och så även vår bakterieflora. Se över din stress och hela ditt liv, fundera på vad du kan göra för att minska din stress och hitta mer balans? Sömnen hänger ofta ihop med stress. Hur kan du skapa en lugnare kvällsrutin utan skärmar, för en bättre mer medveten nedvarvning? Se till att sova 7-8 timmar per natt.

Rörelse! Tillbaka till helhetshälsan – mår du bra så mår din bakterieflora bra! Försöka hitta en rutin att röra på dig i vardagen, och att få upp pulsen en stund helst varje dag. Har du möjlighet är vårt tips att träna i naturen, goda bakterier finns faktiskt i den friska luften, i jorden och på växter.

Sist, men superviktigt! Tvätta underlivet endast med vatten, vatten, vatten! Det kan inte sägas nog tydligt – använd aldrig tvålar eller andra produkter som torkar ut dina slemhinnor och rubbar bakteriefloran. Även materialet i dina underkläder kan påverka underlivet, då till exempel syntetmaterial inte andas. Välj istället naturliga material som bomull eller bambu, som andas – det mår din vagina bättre av!

Ny naturlig behandling av bakteriell vaginos

Många upplever att det är väldigt jobbigt med den starka lukten från flytningarna, och är rädda att lukten ska kännas av andra, sin partner eller tillfälliga partners. Det är fullt förståeligt! 

De flesta som söker vård för bakteriell vaginos behandlas med receptbelagd antibiotika, vilket är problematiskt, då antibiotika tar kål på de onda bakterierna, men tyvärr även de goda bakterierna som måste finnas där för att du ska ha en frisk vagina. Det blir en ond spiral. Behandlingen dämpar symptomet tillfälligt, men hjälper inte din kropp att komma tillrätta med varför obalansen av bakterier uppstod i ditt underliv. Besvären kommer ofta tillbaka efter någon månad, och då måste du behandla igen. Antibiotika kan även göra så att du får svamp i underlivet.

Det finns en ny naturlig och receptfri produkt som hämmar skadliga bakterier, samt ökar andelen goda bakterier i underlivet så att bakteriebalansen blir normal igen. Undersökningar visar att det finns ett behov av effektiv antibiotikafri behandling utan att det krävs recept. De goda bakterierna gör sitt fantastiska jobb och gör så att lukten och de färgade flytningarna försvinner. Det finns möjlighet att vara med i en gratis användarstudie av produkten.

Har du problem med illaluktande flytningar?

Delta i en användarstudie av en ny godkänd egenvårdsbehandling av bakteriell vaginos.

 Undersökningar visar att det finns ett behov av effektiv antibiotikafri behandling utan att det krävs recept.

Vernivia® vaginal mousse är en ny, godkänd och kliniskt dokumenterad egenvårdsbehandling vid bakteriell vaginos. Vernivia® är utvecklad av forskare i Lund och kommer att lanseras på svenska apotek. Vernivia® behandlar bakteriellt vaginos, ger snabb symtomlindring och stärker samtidigt underlivets eget försvar genom att öka antalet laktobaciller i slidan. Vernivia® är helt fri från antibiotika, hormoner, parfym och parabener.

Hjälp oss att förbättra den vaginala hälsan! Vi söker nu kvinnor i fertil ålder som lider av typiska symtom på bakteriell vaginos, för att delta i en användarstudie av Vernivia®. Den syftar till att få in dina synpunkter på hur du upplever behandlingen och instruktioner. Allt kommer sammanställas för att förbättra behandling och information till kvinnor som lider av illaluktande flytningar.

Behandlingen går till så här: Förpackningen innehåller en flaska med mousse och en återanvändningsbar böjbar applikator med en rundad topp. Moussen appliceras i slidan en gång dagligen i samband med sänggåendet på kvällen under sju dagar. Under behandlingen får du svara på några enkla frågor digitalt kring just dina upplevelser av produkten och instruktionerna.

Behandlingen är kostnadsfri under studien.

Du kan delta i användarstudien om du:

  • Har besvär av illaluktande flytningar
  • Är mellan 16 – 49 år
  • Inte lider av kraftig klåda eller kesoliknande flytningar
  • Inte är gravid eller ammar

Så här går det till:

  • Du bokar in en gratis tid hos oss på 2Heal (Riddargatan 12A i Stockholm) nedan.
  • När du är här får du träffa en sköterska som berättar hur det går till och ger dig moussen (ingen gynekologisk undersökning görs).
  • Du svarar på frågor digitalt om din upplevelse av att använda moussen.
Om det inte syns några tider att boka i kalendern så betyder det tyvärr att det är fullbokat. Men skriv gärna dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss om vi får avbokningar.
Scroll to Top